
Niektóre naczelne mają wilczy apetyt na owoce
6 grudnia 2013, 10:43Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii sporządzili najbardziej kompletne jak do tej pory zestawienie zwyczajów żywieniowych naczelnych. Wykazali m.in., że niektóre małpy realizują zasadę pięciu porcji surowizny w ciągu godziny, a w ciągu dnia pochłaniają do 50 porcji (gatunków) owoców.

Czym odżywiali się gladiatorzy z Efezu?
21 października 2014, 06:45Rzymscy gladiatorzy byli w dużej mierze wegetarianami i po treningu pili jako tonik wzmacniający napój z roślinnego popiołu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz Uniwersytetu w Bernie, którzy przeprowadzili badanie antropologiczne szkieletów z odkrytej w 1993 r. II-III-wiecznej nekropolii w Efezie.

Wyciąg z grzyba pomaga walczyć z otyłością
24 czerwca 2015, 12:55Badania na myszach pokazały, że wyciąg z lakownicy żółtawej (Ganoderma lucidum), grzyba stosowanego w tradycyjnej medycynie chińskiej, pomaga leczyć otyłość, zmieniając mikrobiom jelit.

Rybna dieta chroni przed depresją
14 września 2015, 10:01Przynajmniej w Europie, jedzenie dużych ilości ryb może zmniejszyć ryzyko depresji. Związek między dietą rybną a zdrowiem psychicznym wydaje się równie znaczący u kobiet i mężczyzn.

Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach
15 czerwca 2016, 11:49Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.

Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 12:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

Głodnego mózgu nie oszukasz...
31 lipca 2018, 10:43Mózgu głodnego człowieka nie da się tak łatwo oszukać co do wielkości porcji i porcja będzie oceniana jako tej samej wielkości, bez względu na to, czy umieści się ją na małym, czy na dużym talerzu.

Śmiercionośna kombinacja: pomijanie śniadań i późne obiady
18 kwietnia 2019, 12:51Osoby po przebytym ataku serca, które nie jedzą śniadań i bardzo późno jedzą obiad, narażają się na znacznie wyższe ryzyko zgonu. Takie wyniki opublikowano na łamach European Journal of Preventive Cardiology.

Skamieniałości rzuciły nowe światło na tryb życia prehistorycznego żółwia wielkości samochodu
13 lutego 2020, 11:45Zespół paleontologa Edwina Cadeny z Del Rosario University znalazł w północnej Wenezueli i na pustyni Tatacoa w Kolumbii parę kompletnych skamieniałości Stupendemys geographicus, jednego z największych żółwi, jakie kiedykolwiek żyły na Ziemi. Jego karapaks mógł mierzyć nawet 286 cm, a zwierzę ważyło prawie tyle, co hipopotam (szacowana masa ciała to 1145 kg).

Chińczycy jedzą więcej mięsa, a zanieczyszczone powietrze zabija dodatkowych 75 000 osób rocznie
17 grudnia 2021, 13:15Zmiana zwyczajów kulinarnych wśród Chińczyków i spożywanie większej ilości mięsa przyczynia się do 75 000 przedwczesnych zgonów z powodu zanieczyszczenia powietrza w Państwie Środka. Badania naukowców z University of Exeter są pierwszymi, w ramach których przeanalizowano, jak zmiany diety w Chinach w latach 1980–2010 wpłynęły na zwiększenie emisji amoniaku oraz jaki miało to wpływ na ludzkie zdrowie.